Doğalgaz Hesaplama, Doğalgaz Fatura Hesaplama
Doğalgaz hesaplama, Doğalgaz faturası hesaplamak için bilmeniz gereken bazı bilgiler var. Sayaç son faturasında yazan son endeks yada tüketim değeri, sayaç üzerinden yapacağınız okuma ve doğalgaz birim fiyatını bilmeniz gerekiyor. Eğer bu değerleri iliyorsanız doğalgaz faturanızı tahmini olarak hesaplayabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra vergililer ve KDV eklemesini de yaparak daha doğru bir hesaplama yapabilirsiniz.
Tüketim=(Son Endeks-İlk endeks)
Doğal Gaz Fatura= Tüketim*Birim fiyat +KDV

Doğal Gaz Faturasındaki Temel Bilgiler
İlk okuma tarihi
Bir önceki fatura döneminde sayaç göstergesinin belirlendiği tarihi belirtir ve yeni oluşacak faturanın başlangıç tarihi olarak kabul edilir.
Son okuma tarihi
Yeni faturalandırma döneminde, faturalandırma yapılabilmesi için sayacın okunduğu tarihi belirtir.
İlk gösterge
Önceki faturalandırma döneminde sayaçtan okunan gösterge değerini belirtir.
Son gösterge
Yeni faturalandırma döneminde sayaçtan okunan son gösterge değeri belirtir. Doğalgaz sayacı nasıl okunur yazımızdan sayaç üzerinden nasıl okuma yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Tüketim (m³)
Önceki ve yeni okuma tarihleri arasında sayaçtan geçen doğal gaz hacmini belirtir. İlk ve son göstergeler arasındaki farkı ifade eder.
Düzeltme katsayısı
Doğalgazın hacmi her gaz gibi farklı sıcaklık ve basınçlarda değişmektedir. Farklı basınçlarda kullanılan gerçek doğal gaz miktarını belirlemek üzere düzeltme katsayısı hesaplanarak uygulanır. Katsayı aylık olarak değişmektedir.
Düzeltilmiş tüketim (m³)
Basınç, sıcaklık, sıkıştırılabilirlik değişkenleri göz önünde tutularak hesaplanır. Düzeltilmiş tüketim, sayaçtan fiili olarak geçen doğal gaz miktarını standart hacim cinsinden ifade eder ve tüketim değerine, düzeltme katsayısının uygulanması sonucu elde edilir.
Ortalama üst ısıl değer (kcal/m³)
1 m³ doğal gazın yanması sonucunda elde edilen enerji miktarını ifade eder ve karışımın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Faturanızı farklı katsayıların, gün ağırlıklı ortalamasına göre ödersiniz. Standart değer 9.155 kcal/m³ kabul edilerek, fiili ortalama üst ısıl değerin standart değere oranı, tüketilen gerçek enerji miktarını belirler. Böylece diğer yakıtlardan farklı olarak, doğal gazda kullanılan enerji miktarı oranında ödeme yaparsınız.
Tüketilen enerji miktarı (kWh)
Basınç, sıcaklık, sıkıştırılabilirlik değişkenleri göz önünde tutularak hesaplanarak sayaçtan fiili olarak geçen doğal gaz miktarını enerji cinsinden ifade eder. Tüketim değerine, düzeltme katsayısı ve ortalama üst ısıl değerin uygulanmasıyla elde edilir.

Doğal Gaz Faturasındaki Temel Faturalandırma Bilgileri
Ortalama satış bedeli (TL/kWh)
1 kWh enerji eşdeğeri doğal gazın ortalama satış fiyatını ifade eder. Fatura dönemindeki farklı tarifelerin, gün ağırlıklı ortalamasıdır.
Tüketim bedeli (TL)
Tüketilen enerji miktarına bağlı olarak, katma değer vergisi hariç fatura bedelini belirtir.
KDV (%)
Tüketim bedeline uygulanan, katma değer vergisi bedelini ifade eder.
Tenzilat/İlave (TL)
Bir önceki faturada yapılan ve son faturaya yansıtılan tenzilat/ilave bedelini ifade eder.
Yuvarlama (TL)
Son faturada yapılan ve bir sonraki faturaya yansıtılacak yuvarlama bedelini ifade eder.
Özel hizmet bedeli (TL)
Abonenin talebi halinde gerçekleştirilen hizmetlerin, katma değer vergisi haricindeki bedelini belirtir. Doğal gaz arzını geçici olarak durdurma (Açma-kapama), yeniden sağlama gibi hizmetler ve usulsüz kullanım var ise ilgili bedel bu haneye eklenir.
Gecikme bedeli (TL)
Bir önceki fatura dönemi, son ödeme tarihi sonrasında yapılan ödemelere uygulanan ilave bedeli ifade eder.
KDV (%)
Usulsüz kullanım ve gecikme bedellerine uygulanan, katma değer vergisi bedelini ifade eder.