Profibus Nedir?
Profibus (Process Field Bus) geniş kapsamlı üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmış açık saha bus standardıdır. Bu haberleşme sistemi Siemens’inde içinde bulunduğu bir çok PLC üretici firma tarafından geliştirilen ve standart olarak kabul edilen bir ağ sistemidir. Farklı amaçlar için geliştirilen PROFIBUS sistemleri bulunmaktadır. En yaygın kullanılanı PROFIBUS DP’dir.
PROFIBUS DP (dezentrale peripherie) (merkezi olmayan çevresel birimler) otomasyon cihazı ile merkezi olmayan cihazlar arasında hızlı bir şekilde veri alış verişini sağlayan bir haberleşme sistemidir. Özellikle PLC’nin merkezde, çevre birimlerinin (slave) çalışma sahasında olduğu durumlarda iletim hatlarının oluşturulması çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Merkezdeki CPU (master) giriş bilgilerini slave’lerden okur, bunları işler ve çıkış bilgilerini slave’lerin çıkışlarına yazar. En çok kullanılan haberleşme tipidir. Düşük bağlantı maliyeti özellikleri sebebiyle tercih edilir. Merkezi dağıtılmış cihazlarla haberleşme sağlandığı gibi (Siemens ET200) akıllı saha cihazları ile de haberleşme sağlanabilir (Motor sürücüleri, debimetreler vs…)
Haberleşme fiziksel yapı olarak RS485 ve/veya fiber optik alt yapısını kullanır.
FMS (Fieldbus Message Specification) Saha veriyolu mesaj tanımlaması anlamına gelmektedir.) genel bir haberleşme tipidir. Akıllı kontrol aygıtları arasındaki haberleşme için gelişmiş uygulama fonksiyonlarını sunar. TCP/IP’nin gelişiminin ve kullanımının hızla artması sonucu olarak, FMS gelecekte daha az rol alacaktır .
FMS’ de DP gibi fiziksel haberleşme yapısı olarak RS485 ve/veya fiber optik alt yapısını kullanır.
Profibus-PA (PA-Process Automation), daha çok proses otomasyonunda kullanılan ve mevcutta kullanılan haberleşme kablosu ile ekipmanın enerji beslemesi de sağlanan haberleşme tipidir. Profibus DP ile ayni master üzerinde çalışabilir.
Ayrıca bu haberleşme sistemi RTU larda da kullanılmaktadır.
Profibus Teknik Özellikleri
- Her bir bus bölümüne 32, toplam 126 katılımcı bağlanabilir.
- Çevre birimleri (slave’ler ve saha elemanları (sensör, motor) çalışma esnasında takılıp çıkarılabilir.
- Veri transferi iki damarlı blendajlı kablo veya optik iletkenler ile yapılır.
- Veri iletim mesafesi elektrik kabloları ile 12 km , optik kablolar ile 23.8 km kadar olabilir .
- Özel üretim ve proses otomasyonları için tasarlanmıştır.
- Farklı markaların cihazları arasında Profibus ile haberleşme yapıldığı taktirde herhangi bir özel arabirime, eklentiye ihtiyaç duymaz.
- Özel arabirimlere ihtiyacı olmayan bir veri yolu kullanılır.
- Yüksek hızlı kritik uygulamalar veya kompleks haberleşme işlemlerinde kullanılabilir.
