RTU Nedir?

RTU Nedir, Nasıl Çalışır

RTU Nedir ?

RTU en kısa tanımı ile sacada sistemlerinde merkezi kontrolü sağlar ve merkez ile sacada sistemi arasında haberleşme görevini yerine getirir. İngilizce Remote Terminal Unit kelimelerinin barş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. İngilizcesinden de anlaşılacağı gibi sahadaki fiziksel ekipmanlar, sensörler, giriş çıkışlar ve  ölçüm cihazı verilerini toplar ve merkez birime iletir. Aynı zamanda merkez birimde ki bilgiler lede sahada uzaktan kontrol sağlar. 

RTU ve Scada sistemi nasıl çalışır

RTU Kullanım Alanları

RTU çok geniş kullanım alanına sahiptir. Enerji, savunma,doğal gaz dağıtım, petrol, elektrik, gıda başta olmak üzere bir çok farklı sektörde kullanılmaktadır. RTU ile PLC arasında ki farklar sürekli kapansada gelişmiş ve dahili haberleşme özelliklerine sahip RTU lar tek bir merkezden yönetilme sahladığı için sıkça önemli pprojelerde tercih edilmektedir. Örnek vermek gerekirse doğal gaz RMS-A ve RMS-B gibi büyük dağıtım istasyonların uzaktan yönetilmesi RTU ile gerçekleştirilmektedir. 

RMS A Doğalgaz Scada Merkezi

RTU Özellikleri Ve Temel Tanımlamalar

Çok çeşitli sektöre dağılım ile birlikte farklı özellik ve teknolojik yapıya sahip RTU vardır.  Farklı sektörler olsada aslında bu cihazların temel bazı giriş ve çıkışlar vardır ve bu giriş çıkışlar ile scada sistemi kolaylıkla uzaktan kontrol edilebilir. 

İşte o özellikler;

  1. RS485 Haberleşme Portu: Otomasyon uygulamalarında RS485 ve Modbus sistemleri standart haline gelmiş ve sıkça kullanılmaktadır. Birçok RTU’da bu giriş bulunur. Bu giriş ile ölçüm aletleri, sayaçlar ile iletişim kurmak ve kontrol etmek mümkündür.
  2. Analog Input: Otomasyon sistemlerinin olmazsa olmazlarındandır. Cihaz bilgilerini, sensör verilerini, akım ve voltaj değerlerini okuyup merkeze iletmek için analog girişler kullanılır. 4-20 ma, 0-10V giriş gibi özelleşmiş girişlere sahip tipleri vardır.
  3. Analog Output: Analog çıkışlar oransal kontrol yapmak için saha ekipmanlarının kontrolü için kullanılır. 4-20ma ve 0-10V gibi özelleşmiş analog çıkışlar olabilir.
  4. Dijital Input: Kur kontrol veri okuma, switch durum bilgilerini tespiti, arıza ve uyarıların merkeze iletilmesi için dijital girişler kullanılır. High speed ve low speed modları, pulse counter gibi özellikleri olabilir.
  5. Dijital Output: Saha ekipmanlarının kontrolü, start stop verme gibi işlemler için kullanılır.
  6. Profibus Bazı modellerde profibus haberleşme özelliği bulunmaktadır.

Ayrıca RTU birçok farklı fiziksel haberleşme kanallından akıllı cihazlar ile iletişim kurabilmekte ve birçok haberleşme protokolünü desteklemektedir. Piyasada bilinen modellerde RS232, RS485, RS422 veya Ethernet üzerinden Modbus, Profibus, IEC 60870-5-101/103/104, DNP3, IEC 60870-6-ICCP, IEC 61850 başta olmak üzere farklı protokoller kullanarak haberleşebilmektedir.

RTU Nedir?

RTU Nedir?” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön