Fark Basınç Vanası Nedir?
Fark basınç vanası, Merkezi sistem ile ısıtılan binalarda daire çıkışlarında kullanılarak binada hidronik balanslama yapılması ve bu sayede enerji tasarrufu ve ayrıca daha düzgün bir ısı dağılımının oluşturulması için kullanılır.
Radyatör sistemleri ya da buna benzer ısıtma tesisatındaki basınç düşümünü kontrol ederek düzenli ve kontrollü bir akışın gerçekleşmesi sağlanır. Dinamik kontrol özelliği sayesinde değişken debili sistemlerde mükemmel kontrol sağlar.
Fark basınç vanası kontrol vanası, aktüatör ve bir diyaframdan meydana gelir. Isıtma ve soğutma hatlarında kullanılabilir.
Fark Basınç Vanasının Faydaları
Bu vanalar otomatik olarak merkezi ısıtma yapılan sistemlerde giriş ve çıkış suyu basıncını dengeler. Bu sayede bina içerinde su basınç dağılımı eşit şekilde dağılmış olur. Basıncın eşit olarak dağılması ile birlikte her daire eşit miktarda ısı tüketimi gerçekleştirebilir.
Bina ısıtma tesisat girişine doğru şekilde yerleştirilmesi gerekir. Doğru şekilde yerleştirildiğinde basınç dengelemeye başlayacaktır. Eğer su akış miktarı istenen düzeyin altında ise vana üzerindeki ayar vanasını kullanarak gerekli ayarlamayı yapabilirsiniz.

Genel Özellikler
- 5-25 kPa arasında istenen fark basınç ayarlanabilir.
- Elektrik ya da başka enerji gerektirmeden balanslama yapar .
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Isıtma hattında yalnızca gerekli olan kadar akışı sağlar.
- Direk olarak boru üzerine montaj edilir, malzeme tasarrufu sağlar .
- Kendinden vanalıdır, hat üzerine ikinci kesme vanası gerektirmez .
- Aşırı akıştan ve basınç farkından kaynaklanan ses problemlerini yok eder .
Fark Basınç Vanası Tesisata Bağlantı Şekli

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi vana takımının vana kısmı geri dönüş hattına basınç ucu ise su giriş hattına bağlanır. Vananın düzgün şekilde çalışabilmesi için bağlantının doğru şekilde yapılması önemlidir.
Eğer sistemde kalorimetre var ise dönüş hattında önce kalorimetre daha sonra ise vanayı takın. Vananın kalorimetre önünde çalışması ölçümü etkileyebilir.