Isı sayacı (kalorimetre) kullanımının imkansız olduğu çok kolonlu sistemlerde radyatörlere takılarak her bir dairenin enerji tüketimini hesaplamaya yarayan cihazdır.
Isı Pay Ölçer Nasıl Çalışır?
Çalışma prensibi olarak iki gruba ayrılır:
1. Tek sıcaklık sensörlü
2. Çift sıcaklık sensörlü
1. Tek Sıcaklık Sensörlü Isı Payölçer
Yalnızca radyatör yüzey sıcaklığını algılayan sıcaklık sensörü vardır. Radyatör yüzeyindeki sıcaklık değişim miktarı ile radyatör yüzey alan katsayısı ve radyatör tip katsayısı formülize edilerek radyatörün enerji tüketimi birimsiz bir değer olarak hesaplanır.
2. Çift Sıcaklık Sensörlü Isı Payölçer
Radyatör yüzey sıcaklığını ve ortam sıcaklığını ölçen iki adet sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Radyatör yüzey alan sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı hesaplanır. Sıcaklık farkı ile radyatör yüzey alan katsayısı ve radyatör tip katsayısı formülize edilerek radyatörün enerji tüketimi birimsiz bir değer olarak hesaplanır.
Isı Pay Ölçer Nasıl Kullanılır?
Isı payölçer kullanılan radyatörün tam orta noktasına monte edilir. Montaj aşamasında radyatörün tipine göre bağlantı aparatı seçilir. Örneğin; panel radyatör için punta kaynağı, dilimli radyatör için kelepçeli bağlantı aparatı kullanılır. Radyatörün önüne perde, mobilya vb. koyulacaksa sıcaklık sensörü uzatılarak, oda sıcaklığını algılayabileceği bir yere taşınır.
Isı Pay Ölçer Nasıl Okunur?
Isı payölçerler radyo frekansı ile yayın yaparlar. İki tip RF yayınlama şekli vardır:
1. Walk By Sistem
2.AMR Sistem
1. Walk By Sistem
Walk By sistemde ısı pay ölçerler ayın belli bir gününde birkaç saatliğine yayın yaparlar. Bu sürenin dışında ısı pay ölçerler ile veri transferi yapmak mümkün değildir.
2. AMR Sistem
Isı payölçer 4-5 saatte bir yayın yapar. Yayınlanan verilerin toplandığı kat istasyonları mevcuttur. Bu kat istasyonlarından M-Bus aracılığıyla veri alınarak okumalar gerçekleştirilir.